måndag 18 januari 2010

Tomten

Cd var ju o hjälpte tomten vid jul. Han har ingen digital kamera, så vi har väntat på framkallning, och nu har äntligen korten kommit. Stort tack för korten!!

Den gångna veckan blev det ingen spannkörning, men som i inlägget innan synes, blev det nordiskt. Och efter måndagens tur dröjde det ända till fredagen, då det blev dags för Cd/Heaven som gick som tåget, och medan Cd galopperade för fullt, så bara ökade Heaven steget i sitt trav. Härligt att se! Cd syntes det att han tyckte det var sååå skoj! Han verkligen njöt av att få gå först (dom går i led i skackeln) och ta kommandon från matte. Lite svårt att lyssna på orden stanna och stå still bara :) Men det är väl så det ska vara? Han sov gott hela kvällen sen kan jag lova!

Söndagen blev det dags för Luna och Trax. Luna har inte gått i skackel sen jag meriterade henne på milen på timmen - och den gången gick hon några kilometer kvällen innan för att vi skulle bekanta oss med grejjerna, innan vi körde meriteringen plus att Luna höglöpte vid det tillfället... Men vi klarade meriteringen, så dagen efter den gången körde vi 14 km på under timmen jag, Luna och Nanoq - hur kul som helst! *minns* Lite hoabaloa i en korsning då jag ramlade, varpå Nanoq försökte sätta på Luna, som ställde upp sig... Då va de bråttom upp igen! ;)

Hur som haver, nu var det dags igen, och efter ett varv runt i cirkel, av henne, med Trax bakom som inte tyckte någonting förrän Luna hoppade runt lite, så gick vi efter vägen mot vasaspåret. Gjorde som med Zipp och Famous på måndagen - tog kopplet fram vid Luna, så det går smidigt och inte grejjerna skräms. Trax visade redan där att han ville ju draaaa , varpå skackeln sköt på Luna som OCKSÅ ville framåt (antagligen av en helt annan anledning...), tur vi inte har långt till spåret. :) Jag hade fullt sjå att hänga med med skidor och stavar under ena armen, och med hundar i den andra handen.

Söndagens lätta snöfall orsakade ett stort problem för mej: vallan på skidorna (sen förra året, jag veeeet , jag ska valla om!) är för ungefär -10, och nu var det några få minus och nysnö. Effekten var gång jag försökte ta ett skate-skär blev att det kändes som det tog stutt. (att det "hugger" eller tar stopp eller kör på nåt som gör att skidan hugger, på svenska) Så det blev mest klassisk stil, eller något i den stilen... Mötte en skidåkare med en tollare i lina oxo - jag stannade och tog av mej o gick fram till Luna för säkerhets skull men det hade jag inte behövt. Däremot sa väl Trax lite voff voff, men han är ju inte så erfaren än heller. Hur som haver jobbade båda finfint, och Trax inte det minsta rädd för skackel eller pulka, möjligtvis att pulkan va obehaglig när den väsnades över de hårdare partierna. Han går gärna upp i fart om han får också, Luna höll sin höga fina trav hon. Hem körde vi över den i stort sett ospårade myren (kört ospårat måndag och fredag för att få till något spår alls), sista hundra metrarna så kommer man till hundgårdarna.

Efter avselning av dessa två vovvar (vart väl ca 5 km), så selade jag Zipp och Famous, och satte Famous fram denna gången. Körde en annan runda, men något mera skate-vänlig sådan. Ut på sjön och vände, men där var det så mycket singel-skoterspår i ett virrvarr så vi vände, för det var svårt att få någon slags åkning alls på det. Famous travade lugnt och fint - lite FÖR lugnt, så jag var INTE nöjd med hennes insats denna dag! Bitvis ökade hon farten, men inte alls något bra tempo sammanlagt. Ca 4-5 km blev det (dvs totalt nästan en mil på skidor för matte denna dag)

Hon har strulat med maten sista veckan (tack för den Svenska Hundfoder - foderbyte tillbaka till ursprungsleverantören Eukanuba blir det garanterat!!! mitt i dragsäsong o allt! fyyyy!), då hon blev så dålig när foderleverantören bytte innehållet utan att meddela oss. Ja, alla hundarna blev dåliga, Cd så dålig så han sket ner hela baksätet på bilen! Övriga "sprutade" diarre till och från under bland annat nyårsturen.. Ska man nu lägga in en "mänsklig" analys så kanske Famous kopplar fodret med ont i magen? Älgkött och älgben går bra.. Och allt annat. Men inte foderskål med foder torrt, uppblött, med gottit i eller som vanligt.

Så tråkigt att råka ut för sånt här mitt under dragsäsong! Så min fundering om och kring Famous halvdana insats på de ca 4-5 km vi var ute, är att orken inte fanns till mer pga maten. Lyssnade bra gjorde hon, och betänk att hon alltid går i wheel annars (förutom när Luna hade valpar förra hösten), och inget strul med kommandon över huvud taget. Men farten??? Vart var den? En loj trav med svansen som riktig "strutt-plym"? Medan Zipp - som vanligt - bara finns, bara är, och bara jobbar på utefter de premisser han får! Kan jag säga mer än att jag älskar den hunden?? (utan att för den skullen förringa de andra!) Han märks inte, men när han inte är med märks det!!! Om ni förstår?

Idag har Famous dock ätit 2,5 portion i stället - Eukanubas Högenergifoder kan jag då säga. Dock inte med jättegod aptit, men med katten i närheten och som "hot" att han skulle ätat upp hennes mat, gick det ner - skålen var renslickad..!

Jaha, jag skulle skriva kort.. Sammanlagt har vi allltså varit ut på fyra nordiska turer denna veckan. Att köra nordiskt är ett helt annat arbete än linkörning. Linkörning är galet skoj! Det går fort (jag brukar ta två samtidigt), och är intensivt. Med pulka får man arbeta på annat sätt själv, men det blir mer kontrollerat och mera "turkänsla" .. Så ja, det blir väl mera nordiskt, men nu väntar nog en slädtur nästa gång! Länge sen nu! Plus att det blir MYCKET arbete att se till att sex hundar får tillräckligt med spring i benen om jag bara ska köra skidor hela tiden.. Och man ska inte förstöra glädjen plus att det är bra att variera sig - både för hund och människa! ;)

Måste bara lägga till... att när jag på väg över sjön i skymning med dåligt laddad pannlampa och Cd/Heaven framför pulkan, får till en riktigt bra skate (för min förmåga i alla fall), flyter vi fram för en kort stund, jag svettigt flåsandes men i bra fart och så ser jag Cds så otroligt glada svans och hela uttryck, med Heaven smidigt följandes bakom - ja - det var en fin upplevelse att spara i minnesbiblioteket det! :)

3 kommentarer:

 1. Hihi, skoj att du upptäckt glädjen i att köra nordiskt men du har rätt, omväxling förnöjer!

  Duktiga Cd som kunde hjälpa tomten så fint.

  SvaraRadera
 2. Härligt när man får den perfekta flyten! (med skate har det aldrig hänt mig...ännu!) Nöjda och glada hundar kan jag tro!
  FRIDA!

  SvaraRadera
 3. Alla tomtar borde ha en egen CD som medhjälpare!

  Gillar dina korta inlägg, fortsätt så. ;-)

  SvaraRadera